19-03-18

Terugblik Masterclass EPLAN

Masterclass EPLAN bij eReM op locatie

Op donderdagmiddag 15 maart heeft een groep docenten van het MBO in de richting elektrotechniek/mechatronica een masterclass EPLAN gevolgd bij eReM op locatie. Het doel van deze middag was om aan de docenten te laten zien hoe de engineeringtool EPLAN in de praktijk wordt gebruikt en hoe dit helpt de bedrijfsprocessen te automatiseren. De middag begon met een lunch en een bedrijfspresentatie en werd vervolgd met een presentatie over het gebruik van EPLAN en Pro Panel. Vervolgens was er een rondleiding door de werkplaats en de middag werd afgesloten met een korte presentatie over de toekomst van EPLAN.

Masterclass EPLAN

Presentatie EPLAN en Pro Panel

In het programma EPLAN wordt bij eReM alle engineering uitgevoerd. In de presentatie kwam naar voren dat EPLAN voor standaardisatie zorgt en een koppeling heeft met diverse processen binnen het bedrijf. Eventuele problemen worden daardoor vroegtijdig opgespoord en projecten kunnen sneller worden doorlopen. Daarnaast kan met EPLAN Pro Panel in 3D worden ontworpen. Zo kunnen engineers al in de beginfase van een project een passende kastindeling maken. Van beide programma’s werd tijdens de presentatie een korte demo gegeven op groot scherm.

Rondleiding werkplaats

Tijdens de rondleiding door de werkplaats kwam het hele proces van ontwerp tot oplevering van een project goed aan bod. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de CNC-machine (Kiesling) die een koppeling heeft met EPLAN. Hierdoor worden uitsparingen gemaakt in platen, zonder dat deze eerst handmatig worden uitgemeten. Ook werd de koppeling getoond met de Secarex Gotenknipper die alle kabelgoten direct op maat uitmeet.

Masterclass EPLAN

De volgende stap

In het laatste deel van de Masterclass werd er verteld over de toekomst van EPLAN binnen eReM. Er zijn nog tal van mogelijkheden om de koppeling met het programma uit te breiden.
Zo kunnen bijvoorbeeld warmteberekeningen en virtuele bedrading aan de tool worden toegevoegd. Daarnaast wordt het toekomstig mogelijk om een lasermachine en bedradingsrobot door het programma te laten aansturen.

Positieve reacties

Wij kijken terug op een leuke en leerzame middag! Ook de deelnemers reageerden heel positief op het programma. Hieronder een aantal opmerkingen van de docenten:

  • “De Masterclass gaf een goed overzicht van het ontwerp en de realisatie van een product.”
  • “De voordelen t.o.v. traditioneel engineeren kwamen goed naar voren.”
  • “Voor scholen altijd interessant om een kijkje in de praktijk te nemen.”
  • “Interessante uiteenzetting van de koppeling tussen EPLAN en de praktijk.”

De foto’s staan op onze Facebookpagina.

Reacties zijn gesloten.