21-03-19

Migratie van het DCS systeem

Een optimale werking van uw proces

Een goede werking van het DCS systeem (Distributed Control System) is essentieel voor een optimale en veilige werking van uw fabriek. Ondanks het grote belang, hebben veel bedrijven een gedateerd systeem met hardware van soms wel 20 tot 30 jaar oud. Wanneer wordt het tijd om het DCS systeem te migreren? De verschillende aspecten worden toegelicht in dit blogbericht.

Controlekamer DCS systeem

De keuze voor DCS migratie

Een DCS migratie brengt grote veranderingen met zich mee, want vaak gaat het om complexe systemen. Om deze reden worden migraties vaak uitgesteld. Het onderhoud kan echter steeds meer tijd in beslag gaan nemen en de kans op fouten in het proces wordt steeds groter. Daarnaast kan men gaan achterlopen op de technologie.

Soms is het niet nodig om het complete systeem te vervangen, maar kan dit ook gedeeltelijk. Over het algemeen kan er onderscheid worden gemaakt tussen :

  • Complete migratie: wanneer het steeds lastiger wordt om het productieproces draaiende te houden, kan men beter het complete systeem vervangen.
  • Stapsgewijze migratie: Er wordt gestart met het migreren van de meest essentiële delen van het DCS systeem; de HMI of de controllers, waarop de rest volgt. Het voordeel is dat de downtijd zo beperkt mogelijk blijft.
  • I/O methode: De veldapparatuur is nog bruikbaar en enkel de I/O punten worden overgezet en vice versa.

Werkwijze DCS migratie

Bij een DCS migratie moet eerst het huidige systeem goed in beeld worden gebracht. Er wordt een FEED (Front End Engineering Design) opgeleverd op basis van de bestaande I/O punten. Vervolgens worden de proces control en HMI eisen bepaald en aan de hand hiervan wordt de nieuwe hardware en software uitgekozen. Ten slotte wordt er gekeken of de nieuwe onderdelen aansluiten bij de andere delen van het systeem. eReM kan u ondersteunen bij iedere stap van de migratie, van het (hardware) design, de paneelbouw tot het in bedrijf stellen.

Voordelen van een nieuw systeem

Naast dat een vernieuwd DCS systeem voor meer zekerheid en minder downtijd zorgt, brengt het nog andere voordelen met zich mee:

  • Een intelligent en modern systeem
  • Meer mogelijkheden voor het uitlezen van informatie
  • Minder onderhouds- en productiekosten
  • Een verbeterde productiekwaliteit

Heeft u vragen aan de hand van dit bericht en/of overweegt u de migratie van uw eigen systeem? eReM heeft alle kennis in huis om u van een passend advies te voorzien en kan daarnaast het migratieproject voor u uit handen nemen. Ook werken wij merkonafhankelijk. Wij hebben ervaring met de DCS systemen van onder andere Schneider Electric, Yokogawa, Honeywell, ABB en Emerson.

Reacties zijn gesloten.