11-01-18

eReM bouwt besturing om voor grote frisdrank producent

Producent van frisdranken en vruchtensappen

Onlangs heeft eReM een project afgerond bij een grote producent van vrucht- en frisdranken in de retail industrie. Bij deze producent wordt een groot scala aan verschillende concentraten en siropen volgens recept gemengd. De siroopproductie wordt aangestuurd vanuit één centraal besturingssysteem en is onderverdeeld in vijf gescheiden productielijnen. Na het mixen worden de dranken gebotteld en verpakt.

Een gedateerd systeem

De besturing van de vijf mixers werd voorheen ondergebracht in twee besturingspanelen. De componenten van deze besturing waren echter niet langer leverbaar. Een defect zou ervoor zorgen dat (een deel van) de productie stil zou komen te liggen. Het gedateerde besturingssysteem moest daarom geheel vervangen worden.

Ombouw naar Siemens PLC S7-1500

eReM kreeg de opdracht om een nieuw besturingssysteem te bouwen. In nauw overleg met de klant zijn alle wensen vertaald naar een functionele omschrijving. Er zijn verschillende verbeteringen en functies bijgekomen die voorheen niet beschikbaar waren. Op basis hiervan is er gekozen voor een Siemens S7-1500 PLC in combinatie met meerdere Siemens operator bedienschermen en een aantal remote IO stations.

Voor dit project heeft eReM de hardware en software engineering, paneelbouw en installatie uit mogen voeren. De engineering heeft het besturingspaneel volgens de specificaties ontworpen. De software is compleet nieuw geschreven. eReM heeft hierbij advies gegeven over de vormgeving en bediening van de operator schermen. Tijdens de inbedrijfstelling is de bestaande bekabeling omgezet naar het nieuwe besturingspaneel. Diverse veldcomponenten zijn aangepast en er zijn meerdere sensoren en kleppen toegevoegd om de automatisering van het proces te bevorderen. Na het succesvol doorlopen van enkele testen is de nieuwe installatie overgedragen aan de klant.

Nieuwe besturing

Voordelen van het nieuwe systeem

De controlekamer en de locatie van de besturingspanelen liggen een stuk uit elkaar in de fabriek van de frisdrankproducent. Het personeel moest daarom altijd een stuk omlopen om aanpassingen en instellingen te kunnen doen bij het besturingspaneel. De klant kwam met de vraag om hier een praktische oplossing voor te bedenken. Met het nieuwe systeem hebben wij daarom een extra scherm toegevoegd in de controlekamer, zodat het personeel nu efficiënter te werk kan gaan. Daarnaast is het gehele productieproces nu in één oogopslag te zien.

Ook zijn er nieuwe frequentieregelaars op basis van Profinet geïnstalleerd. De samenstelling van het concentraat wordt gemeten door een meetcel met bijbehorende meetcomputer (mPDS 5) van Anton Paar. De PLC stuurt op basis van deze meting de mixer in de juiste verhouding aan, middels een PID regeling. Hiermee kan het productieproces optimaal aangestuurd en gemonitord worden. Er kan makkelijker gecorrigeerd worden en de toevoer van grondstoffen wordt beter afgestemd. Dit zorgt voor een grotere productie met minder middelen en dus: meer efficiency. Naast een hogere productkwaliteit, wordt de kans op verlies door stilstand gereduceerd.

Reacties zijn gesloten.