15-10-20

Kennisblog: installatie- automaten

Toepassing: huishoudelijk of industrieel

De IEC 60898-1 is gerelateerd aan installatieautomaten voor huishoudelijke installaties. Deze norm wordt o.a. toegepast in woningen, scholen en winkels. Deze installatieautomaten zijn verkrijgbaar met een kortsluitafschakelvermogen van 4,5 KA tot en met 25 KA bij 230/400 VAC.

De IEC/EN60947-2 is gerelateerd aan automaten (MCBs, MCCBs, ACBs) voor industriële installaties. Deze automaten beveiligen de elektrische installatie tot 1.000 VAC en 1.500 VDC met een variëteit van uitvoeringen tussen de 0,2 A en 6.300 A.

Dit betekent dus dat men tijdens het ontwerpen van een installatie goed moet kijken waar de installatieautomaten toegepast gaan worden. Afhankelijk van de keuze moet er dus een kA waarde worden gekozen volgens de IEC 60898-1 of de IEC/EN60947-2. Bij mogelijke bediening door leken in winkels, woningen, scholen etc. dient altijd de IEC 60898-1 toepast te worden.

Misverstand over C automaten

Zo is bijvoorbeeld een installatieautomaat met een C karakteristiek vrijwel nooit toepasbaar in een 24V circuit. Sommige 24V voeding leveranciers zeggen dat de voeding gedurende 12 mS een piek geeft van ~5x In om de installatieautomaat te laten trippen.

Door middel van een proef in de praktijk hebben we laten zien dat een C automaat niet kan worden toegepast bij lage spanningen, omdat deze gewoonweg niet uitschakelt. Zie filmpje.

Meer informatie?

De volgende onderwerpen zijn verder nog aan bod gekomen tijdens de trainingen van John Meijer:

  • Wanneer 2P installatieautomaat en wanneer 1P+N installatieautomaat toepassen?
  • Welke karakteristieken zijn er en wanneer pas je welke toe?
  • Wat is het verschil tussen een DC en AC installatieautomaat?
  • Wat moet de max. uitschakeltijd zijn en hoe bepaal ik die?
  • Waarom werken bepaalde installatieautomaten niet in een 24V circuit?

Heeft u vragen over bovenstaande punten, dan kunnen wij u daarin adviseren.

Bron : Voormalig engineering manager John Meijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *